Ravinto ja suoliston kunto – koiran terveyden perusta

Hyvän terveyden perustan muodostavat  koiran geeniperimä ja oikea ravinto. Koirilla on tänä päivänä hyvin monenlaisia ongelmia. Yksi suurimmista ongelmien aiheuttajista on vääränlainen ravinto. Koira on lihansyöjä ja liian hiilihydraattipitoinen ja entsyymiköyhä ruoka aiheuttaa sille ongelmia. Pelkästään ruuan muuttaminen luonnonmukaisempaan, lajityypilliseen ravintoon on saanut monilla yksilöillä ihmeitä aikaan.

Erityisesti aineenvaihdunnallisissa ja immuunipuolustuksen häiriöissä ovat ravintoasiat keskeisellä sijalla.  Varsin monet koirat kärsivät erilaisista ihon oireiluista. Iho-ongelmien hoidossa tarvitaan alkuun myös lisäravinteita tukemaan tervehtymistä, kuten A-, C-, E- ja B-vitamiineja, sinkkiä ja seleeniä sekä hyvälaatuisia rasvahappoja. Lisäravinteista löydät tietoa täältä.

Ympäristön saasteet, rokotukset ja lääkitykset rasittavat koirien elimistöä. Oikealla ravinnolla koiran immuunipuolustus paranee ja se voi paremmin, eikä  myöskään ole niin herkkä kemiallisille ärsykkeille.

Suoliston hyvä kunto on immuunipuolustuksen perusta. Terveys lähtee hyvinvoivasta suolistosta ja hyvästä suolistobakteerikannasta. Vääränlainen ravinto, stressi ja erityisesti antibioottien käyttö saavat suolistoa suojaavat bakteerit epätasapainoon.

Hiivan liikakasvu

Meidän ihmisten lisäksi myös monien koirien ongelmana on hiivan liikakasvu. Hiiva kuuluu suolistoon, mutta päästyään liiaksi lisääntymään se aiheuttaa monia ongelmia, kuten iho-oireita, hermostollisia oireita, väsymystä sekä vatsan ja suoliston oireilua, kuten  ilmavaivoja ja ripulia.

Hiivaongelmaisen koiran kohdalla onkin erittäin tärkeää tarkistaa ravinto-asiat. Jalostettu ravinto, teolliset valmisruuat ja purkkiruuat altistavat hiivalle. Hiiva rakastaa sokereita, joten hiilihydraatit pitäisi saada minimiin ja erityisesti tulisi välttää kaikkea makeaa, kuten makeita hedelmiä, porkkanaa, perunaa ja riisiä. Oman kokemukseni mukaan paras ravinto hiivaongelmaiselle on vähähiilihydraattinen raakaravinto.

Maitohappobakteerit koiralle

 Maitohappobakteerit ja prebioottivalmisteet voivat myös olla avuksi suoliston hoidossa. Maitohappobakteerit voivat auttaa ylläpitämään suoliston hyvää mikrobistoa ja edistävät ruuansulatusjärjestelmän terveyttä. Koirille on omia maitohappobakteerivalmisteita, joilla voi tukea suoliston bakteeritasapainoa.* Canius-jauhe on tehokas valmiste, joka sisältää koirien omia suolistobakteereita. Muita valmisteita ovat esimerkiksi *Aika Biobak,* Aptus Tehobakt ja *Petguide maitohappobakteerivalmiste.

50/50 ruokinta

Jos et halua siirtää koiraa kokonaan raakaravinnolle, voit myös käyttää ruokinnassa 50% hyvälaatuista kuivanappulaa ja 50% lihaa. Jo osittainen siirtyminen kohti luonnonmukaisempaa ruokavaliota voi tuoda hyviä tuloksia koiran hyvinvointiin. Tämä ruokintamalli sopii suurimmalle osalle koirista. Hyvin herkkävatsainen koira voi reagoida kuivanappulan ja raa’an lihan yhdistelmään. Silloin voit kokeilla antaa kuivaruuan ja tuoreruuan eri aterioilla.