Koiralle myrkyllisiä ruoka-aineita

Ksylitoli

Ksylitoli eli koivusokeri on ihmiselle hyvä, mutta koiralle erittäin vaarallinen aine. Ksylitolia käytetään yhä enemmän makeutukseen, joten koiraperheessä tulee olla tarkkana, ettei koira pääse käsiksi mihinkään ksylitolia sisältävään tuotteeseen. Ksylitolia on mm. purukumeissa, makeisissa, vitamiineissa, hammastahnassa ja ihan sellaisenaan makeutusaineena.

Jo pieni määrä ksylitolia voi koitua koiran kohtaloksi. Ksylitoli lisää koiran insuliinituotantoa, jonka seurauksena koiran verensokeri laskee liikaa. Seurauksena on väsymys ja tajunnan tason lasku, joka lopulta johtaa hengityksen pysähtymiseen. Alkuoireita ovat usein oksentaminen ja ripuli. Oireet alkavat yleensä 10-60 minuutin sisällä, mutta ilmenemiseen voi mennä myös useita tunteja.

Myrkyllisenä annoksena pidetään 0,1g/kg. Tämä määrä täyttyy jo 1-3 ksylitolipurkan palasesta 10kg koiralle.

Jos koira on juuri syönyt ksylitolia, voi yrittää oksennuttaa. Jos et tiedä, milloin koira on syönyt ksylitolia, älä oksennuta.  Muuten ensihoitona tulee koiralle antaa jotakin sokeripitoista, kuten hunajaa. On tärkeää saada glukoosia verenkiertoon. Lievissä tapauksissa usein riittää, että koiralle antaa pieniä määriä ruokaa tasaisin väliajoin 12 tunnin ajan.

Aina on tärkeää ottaa yhteyttä eläinlääkäriin, jotta saa oikeat hoito-ohjeet. Isommissa ksylitoliannoksissa verensokeri laskee niin rajusti, että joudutaan antamaan glukoosia suonensisäisesti verenkiertoon.

Suklaa

Suklaan sisältämä teobromiini on koiralle myrkyllistä. Teobromiinia on erityisesti tummassa suklaassa, joten mitä tummempaa suklaa on, sitä haitallisempaa se on koiralle.

Ratkaisevaa on määrä, jonka koira on syönyt suhteessa sen kokoon ja painoon. Muutama suklaakonvehti ei ole vaaraksi, mutta pienelle koiralle jo pieni määrä tummaa suklaata voi olla kohtalokasta.

 Oireet alkavat yleensä 2-24 tuntia suklaan syömisestä.  Oireina voi olla levottomuus, läähätys, kova jano, oksentelu ja ripuli. Koiralle voi antaa lääkehiiltä, jolla estetään teobromiinin imeytymistä. Lääkehiiltä annetaan 1g/koiran elopainokilo. Ota aina yhteyttä eläinlääkäriin, mikäli koira on syönyt suuremman määrän suklaata, varsinkin jos se tummaa.

Rusinat ja viinirypäleet

Viinirypäleitä ja rusinoita ei koiralle pidä antaa. Niiden syöminen voi johtaa munuaisvaurioon.  10 kiloiselle koiralle jo 30g rusinoita voi aiheuttaa myrkytysoireita. Alkuoireina on yleensä vatsakivut, oksentelu ja ripulointi. Ota aina yhteyttä eläinlääkäriin, mikäli epäilet koirasi syöneen rusinoita tai suuremman määrän rypäleitä.

Sipulit

Kaikki sipulit, myös valkosipuli ovat koiralle myrkyllisiä. Ei ole merkitystä onko sipuli raaka, kypsä tai kuivattu. Sipulissa on aineita, jotka hajottavat koiralla punasoluja, mikä johtaa anemiaan. Pienikin määrä säännöllisesti annettuna on haitallista. Jos koira syö kerralla suuren määrän sipulia, ota heti yhteyttä eläinlääkäriin. Koira olisi hyvä saada oksentamaan. Myrkytysoireita ovat muun muassa ripuli, oksentaminen, kuolaaminen, tihentynyt hengitys.

.