Pihan rikkaruohot hyötykäyttöön

Koiran hyvinvoinnin tukena voidaan käyttää myös kasvilääkintää. Kasvilääkintä on ennen kaikkea terveyden ylläpitävää hoitoa, mutta sitä voidaan käyttää tukena myös sairauksien hoidossa. Luonnon kasvit sisältävät runsaasti ravintoaineita, joiden tarve kasvaa erilaisissa kehon rasitustilanteissa, kuten kovan kasvun aikana, vanhuudessa, stressitilanteissa ja sairauksissa.  Eläimillä on usein myös luontainen kyky etsiä luonnosta sitä, mitä niiden keho tarvitsee. Pihamme ovat täynnä hyödyllisiä kasveja. Monet ns. rikkaruohot ovat erittäin hyviä käyttökasveja. 

Ratamo

Ratamoa on kansanlääkinnässä käytetty haavalääkkeenä. Ratamo on hyvä yrtti erilaisten ihotulehdusten, paiseiden ja haavojen hoitoon. Esimerkiksi ampiaisen piston päälle voi ensiapuna laittaa hierretyn ratamon lehden. Ratamo rauhoittaa kutinaa ja edistää kudosten uusiutumista. Sitä voi myös käyttää limaa irrottavana  hengitystietulehdusten ja yskän hoitoon. Se on apuna vatsan alueen häiriöissä, kuten suoliston haavaumien hoidossa.

Ratamouute on hyvä korvatulehdusten hoitoon. Uutetta voi tipauttaa suoraan korvaan muutaman tipan 1-2 kertaa päivässä 2-3 päivän ajan. Jos korvassa on haavaumia, älä käytä suoraan uutetta vaan laimenna se veteen ja puhdista korvat vesiliuoksella.  Alkoholiuute kirvelee, jos iho on rikki. Ratamouute sopii hyvin kaikenlaisten haavojen puhdistukseen.

Nokkonen

Nokkonen on varsinainen vitamiini- ja hivenainepommi.  Siinä on esimerkiksi C-vitamiinia viisi kertaa enemmän kuin appelsiinissa ja seitsemän kertaa enemmän rautaa kuin pinaatissa. Nokkonen on hyvä yleiskunnon vahvistaja ja kehon puhdistaja. Se edistää ruuansulatusta ja auttaa reumaattisissa säryissä ja jännetulehduksissa. Nokkonen myös parantaa maidon laatua ja määrää imettävällä koiralla. Nokkosen lehdet kannattaa kerätä alkukesästä ja kuivata. Sitä voi myös käyttää tuoreena, jolloin lehdet ensin ryöpätään. Tuotteina esimerkiksi *Arctic Puren nokkosjauhe ja *Foodin luomu nokkosen lehtijauhe

Voikukka

Voikukka on monien pihojen kauhistus. Kasvi kannattaa ottaa talteen parempaa käyttöä varten. Voikukalla on hyvin virkistävä ja puhdistava vaikutus. Se sisältää erityisesti C- ja A-vitamiinia sekä kalsiumia ja rautaa. Se kiihottaa ruokahalua ja edistää ruuansulatusta. Sitä voidaan käyttää turvotusten ja nivelvaivojen hoitoon. Voikukan juurella on maksaa puhdistava vaikutus. Voikukanjuuritablettikuuri on hyväksi esimerkiksi rokotusten tai lääkekuurien jälkeen. Valmisteena esimerkiksi *Solgar voikukanjuurikapseli. Voikukan maitiaisnestettä voi kokeilla syylien poistoon.

Siankärsämö

Siankärsämö on antibakteerinen, puhdistava ja immuunijärjestelmää vahvistava kasvi. Se on avuksi ruuansulatuksen häiriössä, kuten ilmavaivoissa ja hiivan hoidossa. Se lisää mahanesteen eritystä ja laukaisee sileän lihaksiston kouristuksia, erityisesti mahassa. Siankärsämö tasapainottaa hormonitoimintaa, joten sitä voi kokeilla kiimahäiriöiden hoitoon. Se parantaa ääreisverenkiertoa ja lievittää kipua. *Siankärsämöuute on hyvä lisä kotiapteekkiin.

Kauranversouute

Stressitilanteissa on hyvä pitää mielessä *kauranversouute (Avena Sativa). Se rauhoittaa hermostoa ja auttaa keskittymisvaikeuksiin ja jännittämiseen. Siitä voi olla apua esimerkiksi Uutena vuotena ilotulituksia tai muita kovia ääniä pelkäävälle koiralle. Koiralle voi kauranversouutetippoja laittaa juomaveden sekaan.

Kasvien keruusta

Kerää kasvit vain puhtailta alueilta ja kerää vain virheettömiä kasveja. Luontaistuotekaupoista saa yrttejä uutteena ja usein myös kuivattuina.

On tärkeää muistaa, että luonnonyrtitkin ovat lääkkeenomaisia aineita. Niitä ei tule antaa koko ajan, vaan kuuriluontoisesti. Keskikokoiselle koiralle annostellaan uutteita lasten annoksen mukaan tai noin puolet aikuisen ihmisen annostuksesta. Mitä pienempi eläin, sen pienempi annostus.

Älä käytä yrttejä koiralle tiineyden aikana.