Pihan rikkaruohot hyötykäyttöön

Koiran hyvinvoinnin tukena voidaan käyttää myös kasvilääkintää. Kasvilääkintä on ennen kaikkea terveyden ylläpitävää hoitoa, mutta sitä voidaan käyttää tukena myös sairauksien hoidossa. Luonnon kasvit sisältävät runsaasti ravintoaineita, joiden tarve kasvaa erilaisissa kehon rasitustilanteissa, kuten kovan kasvun aikana, vanhuudessa, stressitilanteissa ja sairauksissa.  Eläimillä on usein myös luontainen kyky etsiä luonnosta sitä, mitä niiden keho tarvitsee. Pihamme ovat täynnä hyödyllisiä kasveja. Monet ns. rikkaruohot ovat erittäin hyviä käyttökasveja. 

Ratamo – kansanlääkinnän tuhattaituri

ratamo

Ratamoa on kansanlääkinnässä käytetty haavalääkkeenä. Ratamo on hyvä yrtti erilaisten ihotulehdusten, paiseiden ja haavojen hoitoon. Esimerkiksi ampiaisen piston päälle voi ensiapuna laittaa hierretyn ratamon lehden. Ratamo rauhoittaa kutinaa ja edistää kudosten uusiutumista. Sitä voi myös käyttää limaa irrottavana  hengitystietulehdusten ja yskän hoitoon. Se on apuna vatsan alueen häiriöissä, kuten suoliston haavaumien hoidossa.

Ratamouute on hyvä korvatulehdusten hoitoon. Uutetta voi tipauttaa suoraan korvaan muutaman tipan 1-2 kertaa päivässä 2-3 päivän ajan. Jos korvassa on haavaumia, älä käytä suoraan uutetta vaan laimenna se veteen ja puhdista korvat vesiliuoksella.  Alkoholiuute kirvelee, jos iho on rikki. Ratamouute sopii hyvin kaikenlaisten haavojen puhdistukseen.

Nokkonen – rautaa sisältävä ravintopommi

nokkonen

Nokkonen on varsinainen vitamiini- ja hivenainepommi.  Siinä on esimerkiksi C-vitamiinia viisi kertaa enemmän kuin appelsiinissa ja seitsemän kertaa enemmän rautaa kuin pinaatissa. Nokkonen on hyvä yleiskunnon vahvistaja ja kehon puhdistaja. Se edistää ruuansulatusta ja auttaa reumaattisissa säryissä ja jännetulehduksissa. Nokkonen myös parantaa maidon laatua ja määrää imettävällä koiralla. Älä kuitenkaan käytä nokkosta tiineyden aikana.

Nokkosen lehdet kannattaa kerätä alkukesästä ja kuivata. Sitä voi myös käyttää tuoreena, jolloin lehdet ensin ryöpätään. Hyviä valmiita tuotteita on esimerkiksi *Arctic Puren nokkosjauhe ja *Foodin luomu nokkosen lehtijauhe

Voikukka puhdistaa maksaa

kaksi koiraa voikukapellolla

Voikukka on monien pihojen kauhistus, mutta kasvi kannattaa ehdottomasti ottaa talteen ja hyödyntää monin eri tavoin. Voikukalla on hyvin virkistävä ja puhdistava vaikutus kehoon. Kasvi sisältää runsaasti tärkeitä ravintoaineita, kuten C- ja A-vitamiinia, kalsiumia ja rautaa, jotka edistävät yleistä terveyttä ja hyvinvointia.

Voikukka on tunnettu kyvystään kiihottaa ruokahalua ja edistää ruuansulatusta. Tämä johtuu sen sisältämistä katkerista yhdisteistä, jotka stimuloivat ruoansulatusnesteiden eritystä. Voikukkaa voidaan käyttää myös turvotusten ja nivelvaivojen hoitoon sen tulehdusta ehkäisevien ominaisuuksien ansiosta.

Erityisen hyödyllinen on voikukan juuri, jolla on voimakas maksaa puhdistava vaikutus. Voikukanjuuritablettikuuri voi olla erinomainen valinta esimerkiksi rokotusten tai lääkekuurien jälkeen, auttaen maksaa puhdistumaan ja toipumaan rasituksesta. Valmisteena esimerkiksi *Solgar voikukanjuurikapseli.

Voikukan maitiaisnestettä voi kokeilla syylien poistoon. Maitiaisneste levitetään suoraan syylän päälle useita kertoja päivässä, kunnes syylä katoaa.

Siankärsämö edistää ruuansulatusta


Siankärsämö on monipuolinen kasvi, jolla on lukuisia terveysvaikutuksia. Se on antibakteerinen, puhdistava ja immuunijärjestelmää vahvistava, mikä tekee siitä erinomaisen valinnan monien vaivojen hoitoon ja ennaltaehkäisyyn.

Siankärsämö on erityisen hyödyllinen ruuansulatuksen häiriöiden, kuten ilmavaivojen ja hiivan, hoidossa. Sen kyky lisätä mahanesteen eritystä auttaa parantamaan ruoansulatusta ja lievittämään ruoansulatuskanavan vaivoja. Lisäksi siankärsämö laukaisee sileän lihaksiston kouristuksia, erityisesti mahassa, mikä tekee siitä tehokkaan luonnollisen hoidon vatsakramppeihin.

Hormonaalisen tasapainon ylläpitämisessä siankärsämö on myös arvokas. Se voi auttaa tasapainottamaan hormonitoimintaa ja on siksi hyödyllinen esimerkiksi kiimahäiriöiden hoidossa. Sen käyttö voi auttaa lievittämään hormonaalisia ongelmia luonnollisesti ja turvallisesti.

Siankärsämö parantaa myös ääreisverenkiertoa, mikä voi olla hyödyllistä esimerkiksi kylmien käsien ja jalkojen hoidossa. Lisäksi sillä on kipua lievittäviä ominaisuuksia, jotka voivat auttaa erilaisten kiputilojen hoidossa. *Siankärsämöuute on hyvä lisä kotiapteekkiin.

Kauranversouute rauhoittaa hermostoa

Stressitilanteissa on hyvä pitää mielessä *kauranversouute (Avena Sativa). Kauranversouute on tunnettu rauhoittavista ja hermostoa tukevista ominaisuuksistaan, mikä tekee siitä erinomaisen avun sekä ihmisille että eläimille.

Kauranversouute rauhoittaa hermostoa ja voi auttaa keskittymisvaikeuksien ja jännittämisen lievittämisessä. Se sisältää monia hyödyllisiä yhdisteitä, kuten B-vitamiineja, mineraaleja ja aminohappoja, jotka tukevat hermoston toimintaa ja edistävät yleistä hyvinvointia. Näiden ominaisuuksien vuoksi kauranversouute voi auttaa vähentämään stressin ja ahdistuksen tunteita sekä parantamaan keskittymiskykyä.

Erityisesti Uutena vuotena, kun ilotulitukset ja muut kovat äänet voivat pelottaa koiria, kauranversouute voi olla erinomainen apu. Tippoja voi lisätä koiran juomaveden sekaan, mikä auttaa rauhoittamaan lemmikkiä ja vähentämään pelkoa. Kauranversouutteen käyttö lemmikeillä on turvallista, kunhan noudatetaan suositeltuja annosteluohjeita.

Kauranversouutteen käyttö voi siis tarjota luonnollisen ja lempeän tavan tukea sekä ihmisten että eläinten hyvinvointia stressaavissa tilanteissa.

Kasvien keruu ja uutteiden käyttö

Kun keräät kasveja, on tärkeää varmistaa, että ne tulevat puhtailta alueilta, kaukana teollisuusalueista ja vilkkaasti liikennöidyistä teistä. Kerää vain virheettömiä kasveja varmistaaksesi niiden laadun ja puhtauden. Jos kasvien kerääminen luonnosta ei ole mahdollista tai haluat varmistaa tasaisen laadun, luontaistuotekaupoista saa yrttejä uutteena ja usein myös kuivattuina.

On tärkeää muistaa, että luonnonyrtitkin ovat lääkkeenomaisia aineita. Niitä ei tule antaa koko ajan, vaan kuuriluontoisesti. Keskikokoiselle koiralle annostellaan uutteita lasten annoksen mukaan tai noin puolet aikuisen ihmisen annostuksesta. Mitä pienempi eläin, sen pienempi annostus.

Älä käytä yrttejä koiralle tiineyden aikana.