Koiran ruoka-aineallergia ja iho-oireet

Koiran iho-oireet voivat johtua useista eri tekijöistä ja usein ovatkin monen tekijän summa. Yhtenä syynä voi olla allerginen reaktio jollekin ruoka-aineelle. Usein allergista reaktiota aiheuttaa vehnä (ja yleensäkin kaikki viljat), riisi tai jokin tietty proteiini, kuten naudanliha, mutta allergeeni voi olla ihan mikä tahansa proteiinin lähde, jota koira on syönyt.

Eliminaatiodietti

Ruoka-aineallergia aiheuttaa usein kutinaa, tulehduksellisen, hilseilevän ihon ja suolisto-oireita. Oireet loppuvat, kun reaktion aiheuttava ruoka-aine poistetaan ravinnosta. Ruoka-aineallergia todetaan ns. eliminaatiodieetin kautta. Alussa koiralle syötetään hyvin rajoitettua ruokaa, jotain mitä se ei ole aikaisemmin saanut. Kun ihoreaktiot ovat laantuneet, lisätään ruokaan mukaan yksi uusi ravintoaine kerrallaan. Näin saadaan selville, mille ruoka-aineelle koira reagoi.

Eliminaatiodieetti on luonnollisesti hiukan vaivalloista toteuttaa, mutta ainoa tapa saada selville allergisen reaktion aiheuttava(t) ruoka-aine(et). Yksi tapa on syöttää ns. hypoallergeenista kuivaruokaa, mutta parempi ja luotettavampi tapa on antaa ruoka-aineet tuoreena. Koirille hyvin yleinen ongelma on reagoiminen kuivamuonan pölylle ja varastopunkille. Jos se on iho-oireilun syynä, ei kuivamuonamerkin vaihtaminen auta.

Hypoallergeenisia erikoisruokamerkkejä ovat esimerkiksi Royal Canin hypoallergenic ja analallergenic, Purina H/A hypoallergenic, Hills z/d ultra allergen.

Useat koirat hyötyvät jo siitä, että ruokavaliossa siirrytään viljattomaan koiranruokaan. Viljattomia, hypoallergeenisia koiranruokia löytyy nykyään hyvin markkinoilta, esimerkiksi N&D Dog Skin&Coat peura tai viiriäinen viljaton koiran kuivaruoka.

Suosittelen siirtämään koiran raakaravinnolle ja valitsemaan yhden lihan, jota koira ei mielellään ole aikaisemmin saanut. Hyviä lihoja eliminaatiodiettiin ovat esimerkiksi peura, hirvi, poro ja hevonen. Mukaan voit ottaa jonkin kasvisaineksen, kuten kesäkurpitsan. Yleensä koirat eivät reagoi kasvissoseaineksille, mutta silti niidenkin lisäämisen kanssa kannattaa olla kärsivällinen ja huolellinen.

Ruokavalion oireita helpottavan vaikutuksen ruoka-aineallergiassa pitäisi näkyä jo 1-2 viikossa.

Lisäravinteet allergian hoidossa

Ongelmaiho hyötyy tietyistä lisäravinteista. Tärkeimpiä ovat sinkki, seleeni ja A-, E-, B- ja C-vitamiinit. Myös hyvälaatuiset rasvahapot ovat välttämättömyys ihon hyvinvoinnille. Kalaöljy on koiralle lihansyöjänä luonnollisin valinta, mutta vältä sitä, jos koira reagoi kalalle. Hyviä kalaöljyvalmisteita koiralle ovat esimerkiksi *Aika omegamax ja *Doils Nivelet.

Hyviä kasvipohjaisia öljyjä ovat *vehnänalkioöljy, *pellavansiemenöljy ja kylmäpuristettu *hampunsiemenöljy.

Vehnänalkioöljy on paras luonnollinen E-vitamiininlähde. Pellavansiemenöljy sisältää kasviöljyistä eniten alfalinoleenihappoa (omega 3-ryhmän rasvahappo). Sillä on tutkimusten mukaan myös syöpää estävä vaikutus.  Hamppuöljy sisältää gammalinoleenihappoa (GLA), jolla on tulehdusreaktioita hillitsevä vaikutus.

Koirille löytyy myös valmiita öljyseoksia, kuten Effektri Dog omega-3 öljy ja Nutrolin Skin & Coat. *Viacutan on rasvahappovalmiste, joka on suunniteltu erityisesti tukemaan ihon toimintaa.

Erittäin tehokas luontainen antioksidantti iho-oireiden hoidossa on astaksantiini. Se on karotenoidi, joka antaa mm. lohelle ja äyriäisille niiden punaisen värin. Astaksantiini on vahvin luonnosta löydetty antioksidantti. (6000 x vahvempi kuin C-vitamiini). Se suojaa soluja hapettumisstressiltä ja on erityisesti suolisto-ja ihospesiaali. Astaksantiini auttaa ihoa säilyttämään kosteuden ja kimmoisuuden.

Astaksantiinista hyötyy myös lihakset. Se edistää lihasten palautumista ja lisää kestävyyttä. Hyviä valmisteita ovat esimerkiksi *AstaCaps, * Now Foods Astaksantiini ja *Luontaistukun astaksantiini.  Koiralle annetaan 1 kapseli päivässä.

Vitamiinit

Vitamiinit jaetaan rasvaliukoisiin ja vesiliukoisiin. Rasvaliukoiset vitamiinit vaikuttavat solukalvoihin ja ne voivat varastoitua kehoon. Jotta rasvaliukoiset vitamiinit imeytyvät, tarvitsee syötävässä ruuassa olla rasvaa.  Vesiliukoiset vitamiinit eivät varastoidu ja niitä onkin saatava ravinnosta joka päivä. Rasvaliukoisia vitamiineja ovat A, D, E ja K-vitamiinit. Vesiliukoisia ovat C vitamiini ja B-ryhmän vitamiinit.

A-vitamiini eli retinoli

A-vitamiini on voimakas antioksidantti, joka suojelee soluja ja vahvistaa immuunipuolustusta.

A-vitamiini on ihovitamiini. Se estää ihon kuivumista ja suojelee epiteelisolukkoa. Epiteelisolut suojelevat kudoksia ja elimiä. A-vitamiinin puutos heikentää limakalvojen uudistumista, mikä voi altistaa tulehduksille. Iho ja karvapeite kuivuu ja haurastuu, kynnet lohkeilevat.

A-vitamiini vaikuttaa silmien terveyteen, varsinkin hämäränäköön.

 A-vitamiini vaikuttaa myös luuston terveyteen.

A-vitamiinia koira saa parhaiten maksasta. Myös munuaisissa ja kananmunan keltuaisessa on hyvin A-vitamiinia. Kalanmaksaöljy on hyvä A, D ja E-vitamiinin lähde.  5 milliä Möllerin kalanmaksaöljyä sisältää 250 mikrogrammaa A-vitamiinia.

Aikuisen koiran A-vitamiinin ylläpitotarve on noin 30 mikrogrammaa/elopainokilo. Eli 10kg koiran tarve on 300 mikrogrammaa. Maksassa on A-vitamiinia 20.000 mikrogrammaa/100g. Tämän laskukaavan mukaan 10 kiloinen koira tarvitsisi hieman yli 10g maksaa viikossa minimi A-vitamiinitarpeen tyydyttämiseen. Broilerin maksassa on yli puolet vähemmän A-vitamiinia kuin naudan maksassa, joten sitä voi antaa reilummin.

 A-vitamiinin esiasteen beetakaroteenin lähteinä ovat muun muassa porkkana, tomaatti ja punainen paprika. Koiralle A-vitamiinin lähteinä käytetään eläinkunnan tuotteita.

Kuivamuonat ovat valmiiksi vitaminoituja, joten niitä syövällä koiralla pitäisi tyydyttyä A-vitamiinin minimitarve. Koti- ja raakaruualla ruokitun koiran ravinnossa on helpointa antaa pieni määrä maksaa ja kananmunan keltuaisia.

D-vitamiini

D-vitamiini vaikuttaa kalsiumin ja fosforin imeytymiseen ja siten luuston kuntoon.

D-vitamiini vaikuttaa lähes kaikkien solujen toimintaan ja tukee immuunipuolustusta.

 D-vitamiinin päivittäinen saantisuositus koiralle on 0,25 mikrogrammaa/elopainokilo, eli 10 kg koiralle 2,5 mikrogrammaa, joka tekee viikkotasolla 17,5 mikrogrammaa. D-vitamiinia ei tarvitse antaa joka päivä, kerran viikossa annostelu riittää.

Hyviä D-vitamiinin lähteitä ovat silakat. Silakka sisältää D-vitamiinia noin 17 mikrogrammaa/100g.

Kananmuna sisältää D-vitamiinia noin 1,3 mikrogrammaa, sian ja naudan maksassa on noin 1 mikrogamma/100g.

 Kalanmaksaöljy on myös hyvä D-vitamiinin lähde. 5ml sisältää 10 mikrogrammaa D-vitamiinia. Kalanmaksaöljy sisältää myös A- ja E-vitamiinia ja iholle tärkeitä omega 3-rasvahappoja.

 D-vitamiinia ei pidä antaa liikaa. Jatkuva liiallinen D-vitamiinin syöttäminen voi johtaa ruuansulatuskanavan häiriöihin ja jopa munuaisten vaurioon. Ruuasta ei D-vitamiinia voi saada liikaa, mutta D-vitamiinitabletteja käyttämällä yliannostus tapahtuu helposti.

D-vitamiinivalmisteita on runsaasti saatavilla. Koiralle annettaessa on tärkeää katsoa, ettei sitä ole makeutettu ksylitolilla. Makeuttamattomia valmisteita ovat esimerkiksi *Vida D-vitamiini, *Terveyskaista D-vitamiini.

E-vitamiini eli tokoferoli

 E-vitamiini on vahva antioksidantti, eli se suojaa soluja hapettumisstressiltä. E-vitamiini estää rasvojen hapettumista (eli härskiintymistä) iholla ja elvyttää solunmuodostusta. Se hidastaa ihon vanhenemista ja edistää haavojen ja arpien paranemista.

 E-vitamiini suojelee sukusoluja ja onkin tärkeä ”hedelmällisyysvitamiini”.

 E-vitamiinilla on vaikutus immuunipuolustukseen. Se parantaa immuunivastetta.

 E-vitamiini on tärkeä lihaksille ja se lisää lihasten hapenottokykyä. E-vitamiinin puutos voi aiheuttaa lihasheikkoutta ja tasapainohäiriöitä.

E-vitamiinin tarpeelle koiralle ei ole suoraa suositusta. Yksi arvio on 2-8 mg elopainokiloa kohden. Runsaasti liikkuva ja tiine tarvitsee enemmän.  E-vitamiini on välttämätön vitamiini ja yliannostuksen vaaraa ei pitäisi olla. Tutkimuksissa jopa 200mg/elopainokilo annokset ovat todettu koiralla vaarattomiksi.

Hyvälaatuinen kuivaruoka on yleensä säilötty E-vitamiinilla, joka suojaa sen rasvoja härskiintymiseltä. Kuivanappuloiden E-vitamiini on usein synteettistä, joka suojaa kyllä ruokaa hapettumiselta, mutta ei imeydy elimistön käyttöön niin hyvin kuin luontainen E-vitamiini. Koti- ja raakaruokaa syövälle koiralla on E-vitamiinilisä tärkeää.  Mitä rasvaisempaa ruokaa koira syö, sitä enemmän tarvitaan E-vitamiinia.

Aikuisen ihmisen minimi E-vitamiinin tarve on 10mg vuorokaudessa. Tämä tyydyttyy 1tl vehnänalkiöljystä. Vehnänalkioöljy on myös koiralle hyvä E-vitamiinin lähde. Samalla siitä saa tärkeitä rasvahappoja. Jos koira syö vitaminoitua kuivaruokaa, voi sille antaa vehnänalkioöljyä E-vitamiinin ja rasvahappojen saamiseksi.

Mikäli koira ei syö valmiiksi vitaminoitua ruokaa, tarvitaan vahvempi E-vitamiinivalmiste. Tällainen on esimerkiksi *Vetcaren luontainen E-vitamiini.  Ýhdestä pumppauksesta Vetcarea saa 161mg E-vitamiinia.

10kg koiran päivittäinen E-vitamiinin tarve on minimissään 20mg luontaista E-vitamiinia. Synteettistä E-vitamiiniä pitää antaa vähintään kaksinkertainen määrä.

Iho-oireiden hoidossa on E-vitamiinilisä todella tärkeä. Iho-oireissa annetaan minimiannosta huomattavasti korkeampi määrä.

K-vitamiini

K-vitamiinia tarvitaan veren hyytymistekijöiden muodostumiseen.  Sillä on vaikutus myös kalsium aineenvaihduntaan. Se tukee yhdessä D-vitamiinin kanssa luuston muodostumista.  

Elimistön suolistobakteerit pystyvät valmistamaan K-vitamiinia itse. K1 muotoa eli fyllokinoneja saadaan vihreistä kasviksisista, kuten parsakaalista ja ruusukaalista. K2 muotoa eli menakinoneita saadaan eläinperäisestä ruuasta, kuten maksasta, munuaisista ja kananmunasta.

K-vitamiinin puutos on harvinaista. Luun murtumien yhteydessä siitä voisi olla apua tukemaan luukudoksen muodostumista.

C-vitamiini

Koira kykenee itse valmistamaan tarvitsemansa C-vitamiinin maksassa, joten sen saaminen ravinnosta ei välttämättä ole tarpeen.  Voimakas stressi ja varsinkin suolistoalueen sairaudet voivat kuitenkin lisätä ulkopuolisen C-vitamiinin tarvetta.

C-vitamiini on antioksidantti. Se suojaa muita vitamiineja hapettumiselta.

C-vitamiinia tarvitaan kollageenin muodostumiseen. Kollageeni on valkuaisaine, joka antaa kudokselle vetolujuuden. C-vitamiinilisä onkin hyvä tuki sidekudosongelmien hoidossa. Jotkut kasvattajat suosittelevat antamaan C-vitamiinia isokokoisten koirarotujen kasvuaikana tukemaan sidekudosrakenteiden muodostumista.

C-vitamiinin saannista ei koiralle ole suosituksia, koska se valmistaa sen itse.  Hyviä luontaisia C-vitamiinin lähteitä ovat tyrni, mustaherukka ja ruusunmarja. Ruusunmarjarouhe onkin erittäin hyvä lisäravinne koiralle. Ruusunmarja sisältää C-vitamiinin lisäksi B-ryhmän vitamiineja, E- ja A-vitamiinia. Sillä on suotuisa vaikutus ihon- ja nivelten hyvinvointiin.

Tulehduksellisissa tiloissa koira voi hyötyä C-vitamiinilisästä. Tuotteena esimerkiksi *C-rakeet.

B-ryhmän vitamiinit

B-ryhmän vitamiineja on useita, B1 (tiamiini), B2 (riboflaviini), B3 (niasiini), B5 (pantoteenihappo), B6 (pyridoksaalifosfaatti), B7 (biotiini), B9 (folaatti) ja B12 (kobalamiini).

B-vitamiinit tukevat hermoston ja lihaksiston toimintaa ja ovat tärkeitä energia-aineenvaihdunnalle.

Pitkään jatkunut stressi, kova fyysinen rasite ja yksipuolinen ruokavalio lisäävät B-vitamiinien tarvetta.

Yleisimmin koiralla tavataan B-12 vitamiinin ja folaatin puutosta. Nämä liittyvät suoliston imeytymishäriöihin tai haiman sairauksiin ja ovat mitattavissa verikokeella.

B-vitamiineja koira saa lihasta, sisäelimistä ja kananmunan keltuaisesta. Koirille on myös omia B-vitamiinivalmisteita, kuten Aika B-max.

Seleeni ja sinkki

Seleeni on välttämätön hivenaine. Se on antioksidantti ja puhdistaa kehoa mm. raskasmetalleista, suojaa soluja rappeutumiselta ja tukee kilpirauhasen toimintaa. Seleeni toimii yhteystyössä E-vitamiinin kanssa. Seleeni vaikuttaa ihoon, karvoitukseen ja silmien terveyteen. Seleeni on erittäin tärkeä iho-oireiden hoidossa.

Suomen maaperä ei sisällä seleeniä. Siksi sitä lisätään lannoitteisiin. Luomutuotetut tuotteet eivät välttämättä sisällä seleeniä, koska sitä ei ole luomulannoitteissa. Luomutuotetuille kotieläimille orgaanisen seleenin lisääminen ravintoon on Suomessa sallittua, jotta ne eivät kärsisi seleenin puutoksesta.

Liika seleeni voi aiheuttaa seleenimyrkytyksen. Sen oireita ovat väsymys, pahoinvointi, karvojen lähtö, hampaiden irtoaminen, hermostolliset muutokset ja valkosipulin hajuinen hengitys. Ihmisellä jatkuva yli 5mg/vrk seleeniä aiheuttaa myrkytyksen. Koiran myrkytysmääristä ei ole tutkittua tietoa saatavilla. Ihmisen turvallinen seleenimäärä on enintään 300 mikrogrammaa/vrk.

Seleeniä koira saa maksasta, munuaisesta, kananmunan keltuaisesta. Ihmiselle hyviä seleeninlähteitä ovat parapähkinät (2-5 parapähkinää päivässä) ja nokkonen. Myös koiralle voi antaa kuivattua nokkosta ruuan sekaan. Nokkosta annetaan kuuriluontoisesti, ei koko ajan.

Seleenivalmisteita ovat esimerkiksi*Puhdistamo tripla-seleeni,*Puhdas + Seleeni

Sinkki on erittäin tärkeä kivennäisaine ihon hoidossa.  Se vaikuttaa solujen jakautumiseen ja on mukana lukuisissa entsyymitoiminnoissa. Sitä tarvitaan normaaliin kasvuun ja kehitykseen.

Sinkin puute voi näkyä huonona karvana ja karvanlähtönä. Koiralla voi silmänympäristö kaljuuntua. Iho voi kuivua ja hilseillä, anturat halkeilevat ja haavat paranevat hitaasti. Sinkin puutos heikentää immuniteettia ja voi aiheuttaa suolisto-oireita kuten ripulia.

Sinkkiä on lähes kaikessa ravinnossa. Silti siitä on usein puutetta, myös kuivanappulaa syövällä koiralla. Koira saa sinkkiä mm. lihasta (erityisesti naudanliha), maksasta ja kanamunasta.

Sinkin vuorokausitarve perusterveellä koiralla on 1mg/elopainokilo. Karvanlähdön aikaan ja imeytymishäiriössä tarve on suurempi.

Iho-ongelmissa ja suoliston ongelmissa on hyvä antaa sinkkiä lisäravinteena. Parhaiten imeytyvä muoto on sinkkipikolinaatti.  Valmisteita esimerkiksi *Solgar ja *Puhdas+

Muut iho-oireiden syyt

Jos koira alkaa yht’äkkiä raapimaan, kannattaa aina tarkistuttaa, ettei sillä ole ulkoloisia. Iho-oireet voivat myös olla hormonaalisia. Tällainen ihottuma ei yleensä kutise. Erilaiset kemikaalit, hiivan liikakasvu ja myös rokotukset voivat laukaista iho-oireita.*