Jokainen koira ansaitsee tulla hierotuksi. Hieronta on tehokas tapa ennaltaehkäistä ja hoitaa fyysisiä ja myös psyykkisiä ongelmia.
Koirahieronnan hyödyt
Hieronta laukaisee jännitystiloja, vilkastuttaa aineenvaihduntaa, parantaa veren- ja lymfanestekiertoa ja sen avulla saadaan myös heijastevaikutus sisäelimiin ja siten tuettua sisäelinten toimintaa.
Hierontaa voidaan käyttää rentouttamaan lihaskudosta tai palauttamaan ja nopeuttamaan lihaksiston toipumista rasituksen jälkeen. Hieronta laukaisee lihaskramppeja, poistaa lihaskipua ja parantaa suoristuskykyä.
Lihaksen happamuus lisääntyy, kun se joutuu olemaan pitkään supistuneessa tilassa. Liikahappoisuuden vaikutuksesta hermokipupäätteet ärtyvät ja aiheuttavat kivun tunteen. Lisääntyneen happamuuden vuoksi alueelle kertyy nestettä ja ympärillä olevat kudokset joutuvat ahtaalle, mikä myös osaltaan aiheuttaa kudospainetta ja kipua.
Hieronnalla saadaan nesteturvotusta vähenemään ja happamuus poistuu. Kipuhermopäätteiden ärsyyntyneisyys lievenee ja kipu vähenee. Lihas pääsee rentoutumaan lepoasentoonsa.
Hieronnan aikana vapautuu hyviä hormoneja, jotka vaikuttavat kehoon ja mieleen. Hieronta lisää endorfiinin eritystä, joka lievittää kipua ja tuo hyvää oloa. Samaa hormonia erittyy liikunnan aikana ja saa aikaan liikunnan jälkeisen hyvän olon. Kevyt kosketus lisää oksitosiinin eritystä, josta puhutaan ”rakkaushormonina”. Lisäksi vapautuu serotoniinia, joka on mielihyvähormoni ja vaikuttaa myös kivun säätelyyn. Stressi vähentää kehon serotoniinipitoisuutta, jonka seurauksena kipukynnys madaltuu. Hormonien vaikutuksesta on hieronnan jälkeen rentoutunut ja hyvä olo. Tämä voi näkyä koirassa muun muassa käyttäytymisen parantumisena.
Minkälaiset koirat hyötyvät hieronnasta?
Ennaltaehkäisy
Hieronta hyödyttää kaikkia koiria. Ei tarvitse olla mitään näkyvää ongelmaa. Säännöllinen, ennaltaehkäisevä hoito olisi kaikkein tärkeintä. Mitä aikaisemmin pääsee puuttumaan alkaviin ongelmiin, sen parempi. Monet ongelmat alkavat pikkuhiljaa ja omistaja reagoi niihin vasta, kun näkee jotain tosi selkää, kuten koira ei suostu hyppäämään sohvalle tai autoon, varoo portaissa, lopettaa venyttelyt tai alkaa ontumaan. Monille omistajille tulee hieronnassa yllätyksenä, kuinka kipeä koira on. Koirat ovat mestareita peittämään kipunsa näyttämisen, varsinkin omistajaltaan.
Omistajan olisi tärkeää seurata, kuinka koira venyttelee. Koiran pitäisi venytellä etu- ja takaosa aina kun nousee pidemmältä levolta. Jos koira alkaa tekemään venyttelyt vaillinaisesti tai jättää ne kokonaan väliin, voi syynä olla tuki- ja liikuntaelinperäinen ongelma, kuten lihasjännitykset. Myös liiallinen venyttely voi kieliä ongelmista.
Rakenteelliset ongelmat
Koirilla on tänä päivänä paljon rakenteellisia ongelmia, jotka jo itsessään aiheuttavat jumeja ja kiputiloja. Esimerkiksi jalkojen asentovirheet kuormittavat niveliä, jänteitä ja lihaksia ja kiputiloja syntyy helpommin. On paljon erilaisia luustollisia ongelmia ja sairauksia, joiden takia myös lihaksisto ja kehon kaikki muut kudokset rasittuvat.
Koirat, joilla on rakenteellista ongelmaa pysyvät paljon paremmassa kunnossa säännöllisellä hoidolla esimerkiksi käymällä 1-2 kuukauden välein hieronnassa. Hieronta auttaa niitä pärjäämään rakenneongelmien kanssa ja elämä on kivuttomampaa. Säännöllisyys on tässä avain asemassa.
Remmissä vetäminen
Jokaisen koiran, joka vetää remmissä tulisi käydä säännöllisesti hoidossa. Varsinkin kaulapannan käyttäminen vetävälle koiralle on todella haitallista ja voi aiheuttaa jopa pysyviä vaurioita nikamatasolla ja sitä kautta kroonista kipua. koiralla on ihan samalla tavalla niska-hartiaseudun ongelmia kuin ihmisillä ja voi olla päänsärkyjä. Eläimen tuntoaistimus on ihan samanlaista kuin meillä ihmisillä.
Kisaavat koirat
Yhtenä ryhmänä ovat koirat, joiden kanssa harrastetaan säännöllisesti ja kilpaillaan. Nämä koirat hyötyvät säännöllisestä lihashuollosta. Omistaja haluaa varmistaa, ettei ole mitään alkavia ongelmia, jotka voisivat pahentua, ja tietenkin hoidetaan mahdollisia ongelmia, jotka ilmenevät harjoittelun ja kisaamisen aikana. Tähän ryhmään kuuluvat esimerkiksi agilitykoirat, ratajuoksijat ja näyttelykoirat.
Kisakoirille säännöllinen lihashuolto on ehdottoman tärkeää. Yksikään ihmisurheilija ei jätä lihashuoltoa väliin, ja urheileville koirille säännöllinen hieronta pitäisi olla itsestäänselvyys. Hieronnan avulla ennaltaehkäistään vaurioiden syntymistä, mikä on erityisen tärkeää kisakaudella, jotta treenaaminen ei mene hukkaan.
Näyttelykoirille hyvät liikkeet ovat oleellista pärjäämisen kannalta. Hieronnan avulla saadaan liikeratoja parantumaan.
Käytösongelmaiset koirat
Uutena ryhmänä hoitoihin ovat tulleet aggressiivisesti käyttäytyvät koirat, joita eläintenkouluttajat lähettävät hierontaan tarkistuttamaan, voisiko käyttäytymisen syynä olla kiputilat. On turhaa ja epäreilua koiraa kohtaan yrittää muuttaa käytöstä, jonka taustalla on kiputila. Näitä koiria täytyy usein myös ohjata eläinlääkärin tutkimuksiin.
Lihasten ja nivelten käsittelyllä voidaan helpottaa koiran oloa, mutta jos tämä ei riitä, tarvitaan lisää tutkimuksia, kuten röntgen- tai magneettikuvia. Myös parin viikon kipulääkekuuri voi olla kokeilemisen arvoinen tapa nähdä, tapahtuuko käytöksessä muutosta.
Mitä tulee ottaa huomioon ennen ja jälkeen hieronnan?
Ennen hierontaan tuloa on hyvä käyttää koira tarpeillaan, eikä ruokaa kannata antaa juuri ennen hoitoa. Hieronnan jälkeen koiran aineenvaihdunta kiihtyy hetkellisesti, mikä saattaa lisätä pissaamisen tarvetta ja janon tunnetta. On tärkeää huolehtia, että koira pääsee tarpeilleen ja että sillä on tarjolla raikasta vettä. Koiran pitäminen lämpimänä on myös tärkeää. Talvella kannattaa esimerkiksi pukea koiralle takki. Hieronnan jälkeen ei samana päivänä pidä harrastaa runsasta liikuntaa, vaan koiralle riittävät lyhyet pissatuslenkit. Koiran on usein väsynyt ja sen pitää antaa levätä rauhassa
Hieronta on hyvä ajoittaa muutamaa päivää ennen kisasuoritusta. Jos keho on kovin jumissa, voi lihaksistossa olla arkuutta pari päivää hieronnan jälkeen. Myöskään liian rennolla keholla ei ole hyvä mennä kisaamaan.
Milloin koiraa ei saa hieroa
Selvästi akuutisti kipeää koiraa ei hierota, kuten jos on kuumetta tai jotain tulehdustiloja tai tarttuvia tauteja kuten kennelyskä. Ihan heti leikkausten jälkeen ei hoideta. Hoitavalta eläinlääkäriltä voi kysyä, milloin hieronnat voidaan aloittaa.
Vakavien kroonisten sairauksien kanssa on hyvä pyytää hoitavalta eläinlääkäriltä lupa. Näihin kuuluvat esimerkiksi sydänvika tai epilepsia. Joillekin epilepsiakoirille hieronta sopii hyvin ja voi jopa ennaltaehkäistä kohtauksia. Joskus hieronta voi laukaista kohtauksen, mutta se on tosi harvinaista.
Juoksujen aikaan ei kannata hieroa, ellei ole jotain akuuttia tarvetta. Hieronta lisää vuotoa ja varsinkin alaselän alueen käsittely voi tuntua koirasta ikävältä.
Tiineyden alkukolmanneksen aikana ei tehdä mielellään mitään hoitoja. Silloin sikiöillä kehittyy kaikki elimet ja kehoa ei pitäisi häiritä ja laittaa liikkeelle turhaan kuona-aineita, jotka voivat vaikuttaa sikiöihin. Toki, jos tulee jotain akuuttia tarvetta niin hoidetaan. Tiineys ei ole mikään sairaus, mutta tila, joka pitää hoidossa ottaa huomioon.
Jos koira on saanut syöpädiagnoosin, on tärkeää saada lupa hoitoon eläinlääkäriltä.
Rokotusten jälkeen on hyvä pitää viikon tauko ennen hierontaa. Rokotus voi aiheuttaa kipeän kudosreaktion ja joskus jopa hetkellisen lämmön nousun.
Koiran ikä ei ole vasta-aihe. Jopa nuori koira tai pentukin voi tarvita hoitoa, jos vaikka toinen koira on käynyt päälle tai on tapahtunut jotain muuta keholle traumaattista. Ikä huomioidaan hoidon kestossa ja otteiden voimakkuudessa.
Koiran kotihieronta
On hyvä käyttää koiraa säännöllisesti ammattilaisen hoidossa. Sen lisäksi olisi hyvä opetella myös itse tekemään perushierontaa. Säännöllinen koiran kotihieronta on avain kehon hyvinvointiin. Jokainen voi oppia tekemään peruslihaskäsittelyä. Yhteinen hierontahetki oman koiran kanssa tekee hyvää niin koiralle kuin omistajallekin.
Kosketus on tärkeää. Se tuo turvallisuuden tunnetta ja lähentää koiran ja omistajan välistä suhdetta. Kevyt kosketus lisää oksitosiinin, eli rakkaushormonin eritystä.
Jos koira ei jostain syystä pidä kosketuksesta, kannattaa aloittaa kevyesti ja pieneltä alueelta, ensin sieltä minne koira päästää. Joillekin esimerkiksi pään alue voi olla alkuun todella hankala. Kosketusongelmia voi olla esimerkiksi rescuekoirilla, joilla on traumaattista taustaa ja usein huonoja kokemuksia ihmisistä.
Monet koirat tarjoavat itse alueita, joita haluavat hoidettavan. Rentouttamiseen voi sivellä korvia. Korvissa on paljon hermopäätteitä, jotka vaikuttavat koko kehoon. Selän jännityksiin voi kokeilla selkänahan rullaamista. Koiralla nahka on irti alustastaan, joten rullaus on helppoa. Rullaus aktivoi pintaverenkiertoa, lämmittää ja auttaa selän kiputiloissa.
Helpon, mutta tehokkaan koiran kotihieronnan opit Oman koiran hierontakurssilla.
Kurssi koostuu videoista, joita seuraamalla jokainen oppii. Kurssin alussa näytetään myös, kuinka saat opetettua koirasi menemään itse kylkiasentoon, jolloin hieronta on helppoa.
Voit tilata itsellesi ilmaisen koiran sivelyhieronnan opasvideon täältä
Ja muistathan koirasi lisäksi myös itse käydä hieronnassa!
Kuuntele Jalat maassa podcast, jossa juttelemme Koirakoulu Vision Sari Paavilaisen kanssa koiran kehonhuollosta ja muista hyvinvointiin liittyvistä asioista.